


-----------------------------------
O carte de capatai din “raftul meu cu minuni de-acasa” este cea in care Episcopul Auxentios al Foticeei, raspunzand parca indemnului evanghelic “Indrazneste!”, prezinta miracolul Luminii Sfinte de Pasti de la Ierusalim. Este o teza sustinuta si publicata la Graduate Theological Union, Berkeley, California, si aparuta in traducere romaneasca la Editura Deisis din Sibiu (1996). Editia romaneasca are un prolog al regretatului arhimandrit Ioanichie Balan, extras din cartea Marturii romanesti la Locurile Sfinte (Husi, 1986), din care citez:
“De aproape 20 de veacuri, din an in an,, in Sambata Mare, venirea Sfintei Lumini in mod suprafiresc la Mormantul Domnului este o minune dumnezeiasca necuprinsa de mintea noastra, despre care s-a scris prea putin si nici in zilele noastre nu se vorbeste cat s-ar cuveni. Este cea mai mare minune vazuta in zilele noastre, atat de credinciosi, cat si de necredinciosi, care uimeste toata mintea si dovedeste oamenilor, pana la sfarsitul veacurilor, ca Hristos, Lumina lumii si Mantuitorul sufletelor noastre, a inviat din morti, daruind tuturor viata vesnica”.
Lucrarea Episcopului Auxentios este prefatata de Episcopul Chrysostomos al Etnei, care face urmatoarele precizari:
“In fenomenul Luminii Sfinte avem o remarcabila reminiscenta datand din timpul Bisericii nedivizate a Imperiului Romano-Bizantin, a Bisericii celei Una a Vechii si Noii Rome. Istoria ritului ne permite sa aruncam o privire asupra efectelor intristatoare ale Marii Schisme, care au indepartat Occidentul crestin de la o pomenire evlavioasa a Invierii lui Hristos. Astazi acesta este un ritual ortodox prin excelenta, dar este in mare masura si o mostenire lasata de radacinile ortodoxe ale crestinismului. Aceasta mostenire comuna s-a pierdut in atitudinea polemica ce ii conduce acum pe cei mai multi catolici latini si protestanti sa considere fascinanta ceremonie drept o pacaleala ori inselaciune.[...]
Relatarea Episcopului Auxentios despre ritul Luminii Sfinte reveleaza astfel atat tragedia Marii Schisme, cat si complexitatea consecintelor ei; o complexitate care ne spune inca o data ca, pentru a realiza unitatea crestina in viitor, trebuie sa ne adresam trecutului cu grija, discernamantul si smerenia de a ne supune maretiei acelei marturii crestine nedivizate care straluceste in Credinta Ortodoxa cu aceeasi lumina blanda si stralucitoare ce coboara in fiecare an asupra Mormantului lui Hristos in Ierusalim”. (www.punctecardinale.ro)
sursa: laurentiudumitru; www.punctecardinale.ro;
extensie blog : "http://patriarhii-ortodoxiei.blogspot.com/"
Alte bloguri: http://iosif-romanov.blogspot.com/ >>> NOU