Bine ati venit pe acest blog ... / Welcome on this blog ...

Willkommen auf diesem Blog ... / Bienvenue sur ce blog ...

مرحبا بكم في هذا بلوق / Добре дошли в този блог...
Καλώς ήλθατε σε αυτό το ιστολόγιο...
Benvenuti a questo blog...
ようこそこのブログに...
Добро пожаловать на блог...
Добро дошли на овај блог...
Bienvenidos a este blog...


10/04/2009

Mănăstirea Marea Lavră (gr.: Μεγίστης Λαύρας)

Koukouzelissa
Mănăstirea Marea Lavră (gr.: Μεγίστης Λαύρας) este considerată prima mare mănăstire de obşte din Muntele Athos şi a fost întemeiată pe la anul 963 prin osârdia pustnicului Atanasie din Trapezunda. În această mănăstire a trăit cel mai cunoscut imnograf şi compozitor bizantin, Ioan Cucuzel.
Ctitori din Ţările române
Ruinându-se cu vremea, a fost înfrumuseţată de către domnitorii Ţării Româneşti: Alexandru-Basarab şi Vladislav-Basarab (1364-1374). Ei au dăruit şi o icoană a sfântului Atanasie Athonitul de mare artă, lucrată în argint şi aur.

Într-o parte şi alta a icoanei se văd chipurile gravate ale lui Vladislav-Basarab şi al soţiei sale, doamna Ana Vintilă-Vodă. Voievodul Ungro-Vlahiei (1532-1535) cu fiul lor Drăghici au dăruit o icoană numita. "Egumeniţa".

Mai târziu Neagoe Basarab a reînnoit-o acoperind-o cu plumb şi înfrumuseţând-o. Matei Basarab a zidit biserica Sf. Mihail (1691) pe ai cărei pereţi este zugrăvit ca şi ctitor Gavril-Movilă. Domnul Moldovei trimitea câte 15 mii taleri anual.

La 1713 Constantin Brâncoveanu construieşte un paraclis în cinstea icoanei "Cucuzeliţa".

Moaşte şi odoare
În interiorul bisericii principale (catolicon – katholikon) se află mormântul Sfântului Atanasie Atonitul, iar lângă el se află bastonul de fier de doi coţi, în 4 muchii, al sfântului Atanasie şi o cruce de lemn ferecată în fier pe care o purta la piept sfântul. Se mai află o bucată din Sf. Lemn, Capul Sf. Vasile cel Mare, o mână a sfântului Ioan Gură de Aur, o mână a Sf. Apostol Andrei cel dintâi chemat, capul Sf. Ioan Cucuzel şi multe alte sfinte moaşte. Poseda mitra şi cârja lui Nechifor Focas (963-969).

În curtea mănăstirii se află cel mai vechi chiparos din lume plantat de însuşi sf. Atanasie Athonitul.

Icoane
"Cucuzeliţa" - Cuviosul Ioan Cucuzel a adormit la o priveghere iar Maica Domnului i-a spus din icoana: "Cântă-mi, Ioane, şi mă laudă, că şi eu nu te voi lăsa!"

"Econoama" - Sf. Athanasie fiind îngrijorat din pricina banilor care nu ajungeau, Maica Domnului i-a grăit : "Nu te întrista, Athanasie, de acum eu voi fi economul acestei mănăstiri." - şi de atunci până în zilele noastre mănăstirea nu are econom.

"Portăriţa" - Un turc a tras în icoana cu pistolul şi al treilea glonte s-a întors şi l-a lovit pe el.

Schituri:
Patru schituri depind de Marea Lavră:

- Schitul "Sfântul Ioan Botezătorul" - este schitul românesc din Muntele Athos, cunoscut şi ca Schitul Prodromu
- Schitul Kavsokalyvia
- Schitul "Sfânta Ana"
- Schitul Sfânta Ana cea mică

extensie blog : "http://patriarhii-ortodoxiei.blogspot.com/"
Alte bloguri: http://food-and-nature.blogspot.com/
sau http://F-C-A-P.blogspot.com/

Niciun comentariu: