Bine ati venit pe acest blog ... / Welcome on this blog ...

Willkommen auf diesem Blog ... / Bienvenue sur ce blog ...

مرحبا بكم في هذا بلوق / Добре дошли в този блог...
Καλώς ήλθατε σε αυτό το ιστολόγιο...
Benvenuti a questo blog...
ようこそこのブログに...
Добро пожаловать на блог...
Добро дошли на овај блог...
Bienvenidos a este blog...

1/25/2011

semnal de alarma !!! CATEDRALA PATRIARHALA din Bucuresti

Catedrala Mitropolitana ….si Patriarhala (provizoriu) ,
Bucuresti - Romania

La cativa ani de la trecerea la Domnul a dragului nostru si vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist au inceput sa aibe loc si sa se dezvolte, cu o rapiditate dezarmanta, mai multe proiecte ce privesc direct complexul patriarhal din Dealul Mitropoliei – Bucuresti .

Pana aici toate bune am spune, si asa este cu unele din ele. Dar ce facem chiar cu draga noastra Sfanta Catedrala Mitropolitana si Patriarhala ???

Inauntrul acesteia a avut loc, nu demult, o restaurare a picturii si totodata o restaurare a catapetesmei .
Catapeteasma catedralei in timp a suferit deteriorari mai mici sau mai mari, printre care si lipsuri din aceasta; mici bucatele fiind lipsa in mai multe locuri .

Dupa ce aceasta restaurare a fost terminata, si dupa ce s-au finalizat toate lucrarile in interiorul catedralei au fost impuse anumite masuri, printre care si una de genul un cordon de catifea de culoare rosu inchis, sprijinit pe vreo 6 picioruse de inox care delimiteaza spatiul situat intre cele doua strane ca si un spatiu de slujire “protejat” unde oamenii sa nu se imbulzeasca si sa deranjeze sfanta slujba.

Eu sunt de acord doar din punct de vedere al protejarii celor din clerul bisericii care savarsesc sfanta liturghie sau vecernie, si al treburilor administrative, acest lucru fiind de bun simt, dar nu ca oprire de la inchinare.

In rest, critic aceasta pozitie a bisericii deoarece priveaza (lipseste) pe fiecare crestin ortodox in parte sa se inchine si sa cinsteasca prin sarutarea lor a sfintelor icoane care sunt atat in fata catapetesmei cat mai ales a celor din catapeteasma, cunoscute si drept icoanele imparatesti. Aceste icoane imparatesti sunt : cele firesti icoana Mantuitorului si a Maicii Domnului, si apoi icoanele Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul si a Sfintilor Imparati Constantin si Elena.

Aceste icoane imparatesti mai sus amintite au fost cinstite prin sarutarea lor de cand ma stiu adica dinainte de anii 1985 in catedrala patriarhala .
Ba mai mult am incercat sa aflu ca un simplu crestin ortodox ce se intampla si de ce se mentine acest cordon de catifea permenent, de ce nu se tine doar atunci cand : se face curat, se slujeste, sau alte cateva actiuni administrative ?

Atitudinea de a tine acest cordon permanent trebuie contestata de crestinul ortodox de rand, fara insa a nesocoti sau a ne sustrage de la o supunere canonica sau de drept fata de conducatorii nostri religiosi, a nu se incurca lucrurile.

Prin aceasta pozitie a mea solicit clar si ferm lasarea crestinilor ortodocsi sa cinsteasca prin sarutare a sfintelor icoane imparatesti si a inchinarii acestora la ele .

Raspunsul de care pomenesc mai sus, venit din partea a doi preoti care slujesc in prezent la catedrala Patriarhala din Bucuresti, dupa ce am intrebat de ce nu se mai cinstesc sau de ce nu se mai saruta sfintele icoane imparatesti, respectiv daca pot sa merg dincolo de cordon sa sarut si sa ma inchin la icoane a fost : “...dar nu este interzis, pur si simplu nu se permite momentan acest lucru” sau « nu este voie, nu stiu ce sa va spun, dar puteti merge de data asta » sau “nu este voie sa treceti dimcolo de cordon, de asta a si fost pus acolo”.

Adica daca nu eram cu copilul de mana nu mi s-ar fi permis, normal la asa raspuns nici nu mi-a mai dorit inima sa incalc maretul ordin de a nu se trece.

Ceea ce ma socat a fost ca : amandoi preotii au facut o pauza cand au fost intrebati, nu stiau exact cum sa se scuze mai bine si nici ce sa spuna clar si concret, pentru ca stiau ca am dreptate, cinstirea sfintelor icoane prin sarutarea lor si si inchinarea la ele e un drept al crestinilor ortodocsi si o obligatie a bisericii care de altfel cinsteste si ea aceste icoane; dar oare numai ea ???.

Ba vroiau sa lase sa se inteleaga ca se poate, ba ca nu se poate ...... era o neclaritate totala, DAR CU TOATE ACESTEA CORDONUL DE OPRIRE AL CRESTINILOR ORTODOCSI DE LA CINSTIREA SI INCHINAREA LA SFINTELE ICOANE IMPARATESTI “CONTINUA” FARA OPRIRE SI IN PREZENT !!!
De ce aceasta pozitie a bisericii ortodoxe romane ? De ce Prea Fericirea Sa nu a iesit la TV (ca acum are un post propriu de televiziune) sa explice motivul cat mai ales durata acestui lucru regretabil ca si necinstire a icoanelor din partea crestinului ortodox de rand ?

Cine are interes, daca exista asa ceva, in a opri cinstirea si inchinarea la icoanele imparatesti ?????

Daca exista cineva care stie cat va dura acest lucru va rog postati un rapuns sa il stim cu totii. Iar daca exista vreun cleric simplu preot, diacon, si mergand pana la Episcop, Mitropolit sau chiar cabinetul Prea Fericirii Sale, va rog respectuos sa clarificati aceasta situatie si sa nu se uite sa se precizeze durata cat va exista acel cordon care orpeste lumea de la o binecuvantare stabilita inca de la SFINTELE SINOADE ECUMENICE .

Inca de la aceste sinoade s-a luat apararea, de catre Sfintii Parinti, a expunerii lor libere in biserici si in casele oamenilor, cat mai ales a cinstirii lor si a inchinarii la ele in chiar sfintele locasuri de slujire, adica in biserici .

DACA SE MAI CONTINUA ASA SA LUAM ATITUDINE IN A NE CERE DREPTUL LA CINSTIREA PIN SARUTARE A ICOANELOR CONFORM SFINTEI TRADITII A BISERICII ORTODOXE CAT SI A INCHINARII LA ACESTEA.

O permanenta oprire de la aceste lucruri nu trebuie acceptata, altfel spus sa zicem DA numai pentru anumite lucruri dar sa fie temporar, adica atunci cand nu se slujeste sau nu se face curat in biserica sa se permita cinstirea si inchinarea la sfintele icoane imparatesti.
ASA SA NE AJUTE BUNUL DUMNEZEU SI MAICA DOMNULUI. AMIN.


extensie blog : "http://patriarhii-ortodoxiei.blogspot.com/"Alte bloguri: http://food-and-nature.blogspot.com/http://F-C-A-P.blogspot.com/ http://iosif-romanov.blogspot.com/ sa aratam lumii orthodoxy : http://www.orthodoxesaparis.org/

Niciun comentariu: